Hjertelig velkommen til min blogg!! En blogg som tar utgangspunkt i en hendelse som skjedde høsten 08, og som radikalt forandret min og familiens livs situasjon. Den vil også inneholde erfaringer og tips om hvordan det er å være ryggmargsskadet og leve sammen med en som er ryggmargskadet. I tillegg vil bloggen inneholde hverdagslige ting som skjer i livet mitt, som fotballlidenskapen min osv...

fredag 13. august 2010

Huskeliste etter primærehabilitering

Etter at jeg hadde hatt mitt primæropphold på Sunnaas etter skaden, har jeg opplevd at det er en del ting som jeg har måttet erfare og skaffe til veie selv. Men dette er så primære og viktige ting, som Sunnaas egentlig burde ha forberedt pasienten på før utskrivning. Derfor har jeg laget en liste over ting som man bør skaffe seg raskest mulig. Listen er på ingen måte komplett ,men har dog en del utstyr og gjøremål som jeg vet at andre pasienter også har måttet ordne selv.

Jeg har også vært i kontakt med Gunnhild, som er brukerkonsulent på Sunnaas, at det kunne være en ide å lage og gi pasientene en lignende liste rett før avreise. Derfor er det veldig hyggelig med tilbake meldinger på denne listen jeg her har laget, slik at man kan lage en så komplett liste som mulig. Og for all del, det er ikke alle som har samme behov som andre.

Kommunale tjenester:

- Koordinator: Skaffe seg en kontakt person i kommunen, som kan veilede deg gjennom den kommunale jungelen, samt hjelpe deg med søknader og sette opp en individuell plan
- Ta kontakt med kommunen og skaffe seg en fysioterapeut.
- Ta kontakt med kommunen og skaffe seg en ergoterapeut.
- Evt. opprette en kontakt med sosionom.

Etablere kontakt med fastlegen og infomer om hvordan du er skadet, og hva dette innebærer for deg. Få bragt på det rene hvordan dere skal angripe problemer som uriveisinfeksjoner og inkontinens forøvrig. Skaff deg informasjon fra primær rehabiliterings sykehuset ditt, hvordan man som ryggmargsskadet bør behandle dette. Ryggmargsskadde krever ofte litt lengre og tøffere doser med antibiotika, enn vanlig gående.

Inkontinens utstyr: Jeg bruker Homecare som leverandør av utstyr. Homecare bruker posten, som bringer alt av utstyr til døren. Jeg bestiller opp så mye, at jeg har for flere mnd av gangen.

Utstyr som man bør/må ha:

- Kateter (Her finnes det mange og gode varianter, noe forhåndspåfylt med væske, andre helt tørre som må fuktes)
- Kateter poser
- Uridom (Et fantastisk hjelpemiddel som det lønner seg å ha mange av! Veldig praktisk å ha på seg på trening, på ski osv. Evt om natten om man sliter med spontan vannlatning og spontan vannlatning ved UVI)
- Uridom pose
- Bleier
- Stomi utstyr
- Kladder


Brukerpass:

Skaff deg brukerpass, slik at du kan bestille utstyr og deler fra hjelpemiddelsentralen selv. Ved å ha brukerpass, kan man f.eks. betille via nett, og vips slipper man å vente på time hos fysio og ergoterapeut. Også en fordel i forbindelse med reperasjon av rullestoler osv.

Medisiner:

Sier seg selv at dette må være på plass når du drar. Som regel går dette automatisk, men vær oppmerksom på at du får det du skal ha med deg.

For yrkesskadde i staten:

Få primærlegen din til å knytte alle medisiner og alt av utstyr til skaden, så slipper du å betale egenandeler for dette. Dessuten ved vedtak fra NAV på yrkesskade, slipper du egenandeler på transport til og fra fysioterapeut osv. Hvordan det stiller seg for yrkessadde i kommunen og i det private, vet jeg dessverre ikke.

Som sagt, denne listen er ikke komplett på noen måte. Send meg tilbakemeldinger, så kompletterer jeg listen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar